404 500 activities email envelope facebook fashion food google homeicon-closeicon-externalicon-moreinstagram nameit pinterest quote rsstravel twitter youtube

Opskrift på gammeldags fastelavnsboller

Af Inger Marie Hahn Møller

Hjemme på min mors køkkenhylde finder jeg en slidt, gammel notesbog. Jeg åbner den nysgerrigt og ser, at det er en slags ringbind med gammeldags, sirligt maskinskrevne ark. Jeg bladrer rundt i bogen og bliver klar over, at det er en samling af opskrifter. Opskrifter, som min oldefar – skoleinspektøren – pertentligt skrev ind på sin skrivemaskine engang i slutningen af 60’erne.

Det er min oldemors opskriftsamling, og med ét er jeg igen en lille pige med rottehaler, plaster på knæet og saftevandsplet på kjolen, der sidder i sofaen i den fine stue hos oldemor. Her er meget stille, og jeg ved godt, at der hersker andre regler her. Så jeg er også helt stille, og jeg lader mine øjne glide rundt i stuen henover malerierne på væggene, potteplanterne i vindueskarmene, blondegardinerne og det rillede betræk på sofaen.

Jeg husker stadig helt tydeligt det hele. Og jeg husker duftene – de søde dufte fra oldemors køkken. Især fastelavnsbollerne var en himmerigsmundfuld. Tilbage i min mors køkken tænker jeg, at dem må jeg bage selv  – til pigerne. Og så går vi i gang.

Nu hedder den slags fastelavnsboller bare Oldemors Søde Fastelavnsboller herhjemme hos os. Pigerne elsker dem selvfølgelig lige så meget, som jeg selv gjorde – og indrømmet synes jeg stadig, de smager barnligt vidunderlige.

Så hvert år i februar er vi i køkkenet sammen – og hvis ungerne ikke orker være med i hele processen, synes de i hvert fald, det er sjovt at være med til at rulle dejen ud, fylde marcipanen i og pynte med den søde hindbærkompot. Og så selvfølgelig at være med til at smage.

Oldemors Søde Fastelavnsboller smager allerbedst, når de er nybagte – men de kan sagtens fryses ned og lunes på en grå februardag, der trænger til lidt ekstra fastelavnsmagi. 

Opskrift på Oldemors Søde Fastelavnsboller

Dej

  • 250 g hvedemel
  • 75 g smør
  • ½ pk gær
  • 1 dl mælk
  • 1 æg
  • 10 g sukker
  • ½ tsk kardemomme

Fyld

  • 150 g frosne hindbær
  • 75 g rørsukker
  • 1 vanillestang
  • 150 g marcipan
  • 1 æg til pensling

Sådan gør du

Start med hindbærkompotten. Kom de frosne bær i en gryde og lad dem tø op under svag varme. Skrab vaniljekornene ud af stangen og bland dem i sammen med sukkeret. Lad kompotten småsimre, indtil den tykner. Stil den til side, og lad den afkøle. Hvis du ikke har så meget tid, kan du sagtens bruge et glas købt hindbærsyltetøj.

Lav imens dejen ved at opløse gæren i mælken. Smuldr med fingrene smørret ud i melet og bland kardemommen heri. Rør æg og sukker ud i melet, og ælt melblandingen og mælkeblandingen godt sammen til en smidig dej. Rul med det samme dejen ud til en firkant på ca. ½ cm tykkelse, og skær den ud i ca. 16 stykker.

Del marcipanen i 16 små kugler og læg en på hvert dejstykke. Fold hjørnerne af dejen ind over fyldet og luk godt til, så marcipanen ikke løber ud. Sæt bollerne på en bageplade med sammenføjningerne nedad og lad dem hæve lunt ca. 5 minutter.

Pensl med sammenpisket æg og tryk nu en lille fordybning med fingeren i hver bolle uden at trykke hul. Fyld en lille klat hindbærkompot i fordybningen, og lad bollerne hæve 20-25 minutter. Bag ved 250 grader i ca. 12 minutter.

Tip

Oldemors Søde Fastelavnsboller kan fryses og lunes. Du kan pynte dem med et drys flormelis eller blot spise dem, som de er.  Der er rigeligt hindbærkompot, men resten smager dejligt på havregrød eller yoghurt.

Loading...

Kære læser

Inspired by Kids lukker – vi håber, du har haft lejlighed til at finde inspiration til gode oplevelser i hverdagen med børn.

Tak for denne gang.

Du kan stadig finde inspiration og købe kvalitetsbørnetøj til gode priser i vores webshop på nameit.dk.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at skrive til os på name-it@bestseller.com

De bedste hilsner
name it