404 500 activities email envelope facebook fashion food google homeicon-closeicon-externalicon-moreinstagram nameit pinterest quote rsstravel twitter youtube

Opskrifter og DIYs til en ekstra fin børnefødselsdag

Af Inger Marie Hahn Møller

Der er intet bedre end at fejre, at min lille stump er blevet et helt år ældre, og jeg er altid rørstrømsk på dagen.

I år bliver Molly 3 år, og hun har for alvor udviklet en holdning til tingene. Der skal være is [iiiis!] og blomster – og også gerne sådan en hindbærsnittepige, vi plejer at bage. Hun bestiller desuden burgere og sodavand. Jeg forbereder så meget som muligt i forvejen for at undgå kaosscenarier og koldsved den lørdag, hvor hele ”la famiglia” fra Jylland tropper op.

Læs også: DIY til fødselsdagsinvitationer

Molly vil have blomster til pynt – og allerhelst en blomsterkrans til hver af gæsterne. En noget nemmere løsning bliver at hænge afskårne franske anemoner ned fra loftet med morfars gamle fiskesnøre. Det ser ud som om, der daler blomster ned over de små hoveder, og der lyder ”ihh” og ”åhh” fra kusineflokken.

I år er det nemlig en ren kusinefest, og helt efter Mollys hoved kan vi slå os løs i tøserier. Dog spænder kusineflokken fra 3-11 år, så vi hitter på noget, alle synes er hyggeligt. Vi laver små overraskelsesposer med perler, så tøserne kan lave et smykke – det kan både en 3-årig og en 11-årig lide.

 

Men i virkeligheden klarer ungerne det hele selv – de forsvinder i leg og hygge, afbrudt af en obligatorisk tur på legepladsen. I et enkelt fortroligt øjeblik på toilettet betror Molly mig, at ”åhh, min fødselsdag går bare så højt! Jeg kan ikke lide, at den skal slutte”.

Få idéerne en ekstra fin børnefødselsdag her – de er uden alder og kan lige så vel passe til en 8-årig som en 3-årig. 

Se også: Find fine fødselsdagskjoler hos name it

Mad og idéer til børnefødselsdag for små piger:

Ispinde med mango & hindbær
Hjemmelavede ispinde kan varieres i det uendelige med de bær og frugter, fødselsdagsbarnet bedst kan li’. Vi har valgt mango og hindbær, fordi det er Mollys favoritter. Portionen passer til ca. 6-8 ispinde og kan let dobles op til et større selskab

Det skal du bruge

 • 1 stor, moden mango
 • 2-3 spsk kokosmælk
 • 300 g frosne hindbær
 • 1 tsk vanilje
 • 2-4 spsk flydende honning
 • Frysetørret hindbær til drys

Sådan gør du
Skær mangoen ud i tern og blend med kokosmælk. Fordel mango-kokos-blandingen i dine ispindeforme, så de er ca. halvt fyldte. Brug en tragt, så får du det fineste resultat. Stil formene i fryseren en times tid til mangoisen er frossen. Giv de frosne hindbær et opkog eller tø dem op i mikroovnen, så de væsker lidt. Blend med vanilje og flydende honning. Hæld hindbærblandingen henover mangoisen, så isene bliver flot stribede. Stik ispinde i og frys igen. Når I skal spise isene kan du hælde varmt vand over ispindeformene, så isene slipper og er lettere at trække ud. Drys frysetørret hindbær på den mangogule del af isene og spis!

TIP:

Vi har købt vores ispindeform over nettet, og ved en hurtig googling popper utallige modeller og forhandlere op. Hvis du vælger en model i plastik, skal du tænke på, at den skal være BPA-fri.

Læs også: Ugens 3 hurtige udendørslege

Hindbærsnittepige
Hindbærsnittepigen er efterhånden blevet en tradition hos os, når vi holder børnefødselsdag. Hindbærsnitter er super nemme at bage selv, og med glasur og pynt kan du nemt give figuren et udtryk, der ligner fødselaren. Hvis du ikke orker at skære en figur ud, kan du lave helt traditionelle hindbærsnitter med et drys kulørt kagepynt – det elsker de fleste børn (og voksne!). Opskriften her passer til et lille selskab på ca. 8 personer, så hvis I er mange, skal du lave en større portion afhængigt af, hvad du ellers serverer.

Det skal du bruge

Syltetøj

 • 300 g frosne hindbær
 • 100 g rørsukker
 • 1 vaniljestang

Mørdej

 • 200 g hvedemel
 • 40 g kokos
 • 80 g rørsukker
 • 125 g koldt smør
 • 1 medium æg
 • Lidt æggehvide til pensling af kanter

Glasur & pynt

 • Flormelis
 • Kogende vand
 • Evt. frugtfarve eller rødbedesaft
 • En håndfuld friske blåbær
 • Et drys tørrede spiselige blomsterblade eller andet kagepynt
 • Et lille stykke mørk chokolade til prikker i øjnene

Sådan gør du
Start med at lave syltetøj. Kom de frosne hindbær i en lille gryde og tø dem op ved svag varme. Hæld sukker og kornene fra vaniljestangen ved, og lad blandingen småsimre til sukkeret er smeltet. Rør jævnligt i blandingen og lad den tykne lidt. Hæld syltetøjet op i en skål til afkøling. Det tykner, når det køler af, så du skal ikke være nervøs for, om det er blevet for tyndt.

Mørdejen laver du ved at blande mel, sukker og kokos i en skål. Riv det kolde smør ned i blandingen med et rivejern. Gnid mel og smør godt sammen og tilsæt æg. Ælt til en ensartet dej. Del dejen i to lige store dele, og del også disse i to – en del på 1/3 og en del på 2/3.

Rul de to mindste dele ud og brug en lille frokosttallerken som form til kagepigens hoved. Skær med en kniv rundt om tallerkenen og læg de to hoveder på bagepapir. Rul de to andre dele ud til kagepigens krop. Her kan du skære efter en lidt større tallerken for at få form på skuldre og arme og derefter skære skråt ud til en kjole. Af stumperne kan du skære fødder eller måske et flag til kagefiguren. Læg alle delene på bagepapir og stil dem køligt i en times tid.

Fordel hindbærsyltetøjet på den ene halvdel af figurerne – et hoved, en krop og et par fødder. Lad kanterne være fri og pensl med sammenpisket æggehvide, så de to lag hæfter bedre sammen. Læg forsigtigt det øverste lag mørdej henover syltetøjet og tryk let til.

Bag ved 200 grader i ca. 15-20 minutter. Hvis dejen bobler op under bagningen, kan du forsigtigt presse et stykke bagepapir og en bageplade ned over figuren – så glattes bulerne ud, og overfladen bliver fin og glat.

Når kagen er helt afkølet, kan du pynte den med glasur. På de store flader kan du smøre glasuren ud med en kniv. Til detaljer og stregtegninger kan du rulle kræmmerhuse af madpakkepapir, fylde glasur på og klippe et lillebitte hul i enden. Nu kan du tegne øjne, næse, mund, hår og andre detaljer. Med en lille klat smeltet mørk chokolade kan du tegne småbitte prikker i øjnene, så der kommer liv i ansigtet. Pynt med blåbær, kagepynt og evt. et drys tørrede blomsterblade.

TIP:

Du kan bage hindbærsnittefiguren dagen i forvejen og pynte på selve dagen. Der er sikkert for meget syltetøj til kagen, men resten smager skønt i pandekager og på boller. Et glas syltetøj fra supermarkedet kan sagtens bruges, hvis du har kort tid.

Læs også: Løjerlige lege fra da mor var barn

Sådan gør du
Skær en vandmelon ud i ca. 1 cm tykke skiver. Stik hjerter og stjerner ud med udstiksforme og server!

Gammeldags sodavandsflasker med etiketter

Det skal du bruge

 • Gammeldags flasker med patentlukning
 • Labels eller etiketter
 • Limstift & tuscher
 • Sugerør
 • Saftevand, limonade eller juice, som dit barn kan li’

Sådan gør du
Hvis flaskerne er gamle kan du skolde dem på forhånd, så du er sikker på, de er helt rene. Tegn navnelabels til flaskerne med ungernes navne – så fungerer flaskerne også som bordkort, og ungerne kan genkende dem i løbet af hele festen. Lim labels på flaskerne og hæld saft eller juice på – brug evt. en tragt.

Poser med overraskelser
En fin papirspose med en lille overraskelse til hver gæst pynter på bordet og giver underholdning i løbet af festen. Vi har valgt en håndfuld perler og smykkesnor, så kusinerne kan lave et smykke. Tatoveringer, balloner, en flaske sæbebobler, et par fine glansbilleder eller klistermærker er andre hit til børnefødselsdagen.

Blomsterpynt
Til Mollys fødselsdag fandt vi på, at vi kunne hænge franske anemoner op i loftet med fiskesnøre, så det så ud som om, der dalede friske blomster ned over bordet. Vi satte et par små vaser med en enkelt anemone i hver på bordet – og så var bordpynten færdig. Molly og kusinerne syntes, det så så fint ud, og jeg sparede en masse penge på dyre færdigløsninger. De ophængte blomster holdt hele dagen – og blomsterne i vaserne pyntede i stuen resten af ugen.

TIP:

Du kan også hænge sjove plastikfigurer op i fiskesnøre over bordet.

Loading...

Kære læser

Inspired by Kids lukker – vi håber, du har haft lejlighed til at finde inspiration til gode oplevelser i hverdagen med børn.

Tak for denne gang.

Du kan stadig finde inspiration og købe kvalitetsbørnetøj til gode priser i vores webshop på nameit.dk.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at skrive til os på name-it@bestseller.com

De bedste hilsner
name it